Terugblik op inspirerend feest van Sint Laurentius

Bezoek aan vastenactieproject in Colombia
31 augustus 2023
Parochiezondag op 8 oktober: feestelijke viering met drie koren
20 september 2023
Bezoek aan vastenactieproject in Colombia
31 augustus 2023
Parochiezondag op 8 oktober: feestelijke viering met drie koren
20 september 2023

Zondag 13 augustus jl. werd in de Laurentiuskerk op feestelijke wijze het patroonsfeest van Sint Laurentius gevierd. Een parochiaan was hiervan zo onder de indruk dat hij voor ons parochieblad Helm onderstaand artikel inleverde, maar dat kon helaas niet meer geplaats worden. Zijn enthousiaste reactie wordt uiteraard zeer gewaardeerd en willen we hier graag met u delen!

De bijzondere vieringen van het feest van de H. Laurentius, in de afgelopen jaren met deken Cassee, brachten mij 13 augustus naar de kerk.

Rector De Wit verwees in zijn preek ook naar het Laurentiusraam

Bij binnenkomst werd mij duidelijk dat de kosters er weer alles aan hadden gedaan om de kerk er feestelijk uit te laten zien. Twee prachtige bloemstukken, één bij het beeld van de H. Laurentius en één voor het altaar. De prachtige zilveren kandelaars, Godslamp en wierookvat, tijdens dit grote feest, was toch wel bijzonder. De brandende kaarsen, op de bolvormige kandelaars, en alle andere kandelaars gaven een heel warm gevoel.

Het koor deed uitermate goed zijn best om mooie zang te laten horen. Zelf vond ik het fijn dat er ook drie Nederlandse liederen werden gezongen. Hiermee krijg je het gevoel van samen kerk te zijn. Samen zingen geeft verbintenis met elkaar

Rector Jeroen de Wit

Met rector De Wit, als voorganger, weet je al dat je wat meeneemt van een viering. De wijding van de kazuifels en het bijbehorende gebed (zie foto’s hieronder) gaven iets speciaals aan deze viering. Zijn warme aanwezigheid, een mensenmens, zijn boeiende preek met een duidelijke boodschap voor jong en oud, spraken mij bijzonder aan. Veel mensen waardeerden het ook dat hij, aan het einde van de viering, in gesprek ging met mensen en ook nog een kopje koffie bleef drinken.

Graag wil ik mijn complimenten geven aan de jonge acoliet. Een intelligente jonge dame, die heel goed en stijlvol functioneerde, volgens mij. Bijzonder was ook hoe zij keurig, en met overtuiging, de kerkgangers bewierookte. We hebben het weleens over de afwezigheid van jeugd in de katholieke kerk, maar deze jongedame heeft laten zien dat de jeugd heel goed onderdeel kan zijn van onze kerkelijke gemeenschap. Zeker als je haar spontane verhaal en boodschap hoort over de Wereldjongerendagen in Portugal, waar zij was geweest. Hopelijk is zij een voorbeeld voor andere jongeren.

Cees Brugman, parochiaan