Bezoek aan vastenactieproject in Colombia

Vieringen in de vakantietijd met twee patroonsfeesten
21 juli 2023
Terugblik op inspirerend feest van Sint Laurentius
6 september 2023
Vieringen in de vakantietijd met twee patroonsfeesten
21 juli 2023
Terugblik op inspirerend feest van Sint Laurentius
6 september 2023

Op 24 juli vertrokken kapelaan Jaider met onze parochianen Laserna Hollander en Rita Dufrenne naar Colombia waar ze onder andere het vastenactieproject van onze parochies zouden bezoeken. Een verslag van Rita Dufrenne. (Zie hieronder een aantal foto’s)

Het project, dat kapelaan Jaider had uitgekozen in zijn vaderland, was bedoeld voor een boerderij waarin een groep kansarme jongeren wordt opgevangen en begeleid door zusters. De keuken en de koelkast waren aan vervanging toe en ook hebben de kippen een grotere ren nodig.

Op derde dag van ons verblijf in Bogotá haalden twee zusters ons om 06.30 uur op en na een rit van 3 uur en een uitstapje bij een mooie waterval kwamen we bij de boerderij aan. De ontvangst was heel hartelijk. Er hing een welkomstbord en een jongetje dat niet naar school kon, omdat zijn juf ziek was, gaf ons mooie bordjes met onze namen erop.

We gingen eerst naar de kapel van de zusters om even te bidden en dan, na wat praten en een kopje koffie gingen we een toer maken in en om de boerderij.

We begonnen in de keuken die al geplaatst was, maar nog wel moet worden afgewerkt wat betreft de wanden en de vloer. Hij zag er fantastisch uit en de kokkin is heel blij met haar nieuwe mogelijkheden, ze liet ons alles zien.

Daarna bezochten we de slaapplaatsen van de kinderen, 15 jongens in de leeftijd van vijf t/m zeventien jaar en van de zusters. Ook werden de doucheruimtes, wasruimtes, opslagruimtes bekeken en we kwamen in de ruimte waar de nieuwe koel-vries combinatie stond.

Toen gingen we naar buiten waar heel veel te zien was, want het terrein is heel groot en de natuur overweldigend mooi. Heel indrukwekkend. Er waren veel vruchtenbomen en dieren en we zagen dat de kippen inderdaad een nieuwe ruimte nodig hebben, de ren was echt te klein. De rondleiding duurde bij elkaar wel 3 uur.

Toen kwamen de kinderen uit school en na het eten gingen ze naar buiten en hadden ze allemaal hun eigen taak. Stallen werden uitgemest, vruchten geplukt en beesten gevoerd. Bij de kippen werden wel 100 eieren geraapt. Het was heel leuk de kinderen zo bezig te zien.

Om 17.00 uur hadden we een inspirerende viering in de kapel, waarbij de kinderen zongen en de drie oudste jongens hen begeleidden op de gitaar samen met een zuster. Kapelaan Jaider ging voor in deze viering.

Na afloop werden we toegesproken door moeder-overste die ons bedankte voor de mogelijkheden die ze nu hadden gekregen door de opbrengst van ons vastenactieproject. Ook een van de oudste jongens sprak tot ons en het was heel ontroerend om zijn verhaal te horen.

Toen zongen alle kinderen een lied voor ons. Ik zeg ‘ons’, maar eigenlijk  bedankten ze op dat moment onze parochies die al de verbeteringen hebben mogelijk gemaakt. Het was heel indrukwekkend om deze dankbaarheid mee te maken en ik moest wel een traantje wegpinken.

Daarna met z’n allen op de foto, nog wat eten en toen brachten twee zusters ons weer terug naar Bogotá waar we om 21.30 uur aankwamen. Wat een ontzettend mooie dag.

Gulle gevers, allemaal heel erg bedankt!

Rita Dufrenne