Pastor Jan van der Linden overleden

“Gulden Mis” op woensdag 20 december
11 december 2023
Bisschop Hendriks schrijft: Jan van der Linden was een plichtsgetrouwe en biddende priester
15 december 2023
“Gulden Mis” op woensdag 20 december
11 december 2023
Bisschop Hendriks schrijft: Jan van der Linden was een plichtsgetrouwe en biddende priester
15 december 2023

In de nacht van woensdag 13 december 2023 is op 92-jarige leeftijd overleden pastor Jan van der Linden. Ik mocht hem begin juni 2020 interviewen ter gelegenheid van zijn 65-jarig priesterjubileum.

“Priester, dat ben je voor eeuwig, doen wat je kunt tot aan je dood.” Dat waren zijn eigen woorden toen ik hem sprak in zijn gezellige appartement aan de Maerelaan.

Hoewel het lopen steeds slechter ging en ook zijn gehoor minder werd, mogen we vol bewondering terugzien hoe hij op hoge leeftijd nog steeds zelf of samen met zijn collega’s is voorgegaan in vieringen in het weekend en doordeweeks.

Pastor Van der Linden is in tal van parochies in Noord-Holland voorgegaan. Begonnen in Spanbroek, vervolgens Bennebroek, Castricum, Wijk aan Zee, Waarland, Nieuwe Niedorp en ’t Velt. In 1987 werd hij benoemd tot deken van Schagen. Rond 2000 ging hij op 70-jarige leeftijd met emeritaat en vestigde zich in Heemskerk. Het is zeer indrukwekkend wat hij allemaal heeft meegemaakt: de moeilijke oorlogsjaren 1940-1945 voor het gezin Van der Linden, bestaande uit vader en moeder en elf kinderen en woonachtig in Haarlem, de turbulente jaren 60 en 70 (de jaren van de hippies en de ‘flowerpower’), de afbrokkeling van de volkskerk, de talloze reizen naar Lourdes na zijn emeritaat. Hij heeft diverse boeken geschreven. De titel van zijn laatste boek was “Spreekt God nog tot ons?”, waarin hij uitgebreid ingaat op tal van vragen van mensen over de bijbel. Pastor Van der Linden was niet zo ‘van de regeltjes’, maar zocht naar een juist evenwicht tussen de regels en de pastorale zorg. “Laat dat oordelen maar aan God over, ieder heeft zijn eigen geweten”, zei hij dan vaak. Vol bewondering en dankbaarheid mogen we terugkijken op zijn enorme pastorale inzet en menselijke betrokkenheid. Dat hij moge rusten in vrede!

Namens het bestuur van het samenwerkingsverband De Heilige Familie (regio IJmond-Noord),
Bert Jan Rozestraten

De gezongen Requiemmis zal plaatsvinden op woensdag 20 december a.s. om 11.30 uur in de H. Laurentiuskerk. Aansluitend is er gelegenheid om elkaar en de familie te ontmoeten in het tegenover de kerk gelegen Grand Café Laurentz. 
Daarna zal Pastor Van der Linden worden overgebracht naar zijn geliefde parochie in Waarland, alwaar hij op donderdag 21 december na een gebedsdienst zal worden begraven.